KUS-KUSOVÉ KARBANÁTKY A KUS-KUSOVÉ KULIČKY
Říkáte si, co ten kus-kus neboli cous-cous vlastně je? Kus-kus je variantou těstovin, používá se jako příloha k masu či zelenině, ale je také možné připravit si tuto dobrůtku na sladko s ovocem jako svačinku. Jedná se o tvrdozrnnou pšenici, která je zpracovaná do malinkých kuliček. V obchodech se můžeme setkat jak s kus-kusem z bílé pšenice, která ale přišla o spousty vitamínů, proto Vám doporučuji raději nakupovat jeho celozrnnou variantu, která se vyrábí z celou zrn. Kus-kus připravíme zalitím vroucí vody v poměru 2:1(2 díly vody 1 díl kus-kusu).Necháme cca 10-15 minut stát a následně můžeme servírovat.Čímž je příprava minimální a lze ho připravit skoro všude.
Kus-kusové karbanátky
Ingredience:
300g vařeného kus-kusu
sůl,pepř
2 lžičky sojové omáčky
100g 20% eidamu
2 vejce(2 bílky,1 žloutek)
česnek dle chuti
strouhanka s celozrnného rohlíku
Postup:
Kus-kus uvaříme dle návodu na obalu.Necháme zchladnout a přidáme vejce,sůl,pepř, soj.omáčku a utřený česnek.Vše promícháme.Eidam nastrouháme na jemném struhadle a přidáme ke kus-kusu.Utvoříme směs ze které navlhčenýma rukama tvoříme placičky, které obalíme zlehka v celozrnné strouhance a dáme na pečící papír na plech a pečeme s troubě dozlatova.
Podáváme se zeleninovým salátem a dresinkem s cottage sýrem.
Dresink:
1 cottage sýr bez příchutě
sladká chilli omáčka
oblíbené bylinky
Kus-kusové kuličky
Ingredience:
50g kus-kusu v suchém stavu
100g strouhaného 20% eidamu
2 vejce(2bílky,1 žloutek)
strouhanka s celozrnného rohlíku
oblíbené koření či bylinky
sůl
Postup:
Kus-kus uvaříme dle návodu na obalu.Přidáme koření,sůl,bylinky.Do vychladlého kuskusu přidáme najemno nastrouhaný sýr,vejce a zpracuje v těsto.Z těsta tvoříme kuličky, které obalíme ve strouhance a opětovně pečeme na pečícím papíře v troubě dozlatova.
Inspirováno z časopisu pošli recept.