PROČ MÍT SVÉHO OSOBNÍHO TRENÉRA?

28.10.2011 22:46

 

V současné době se cvičení v posilovně stalo velice oblíbenou aktivitou a fitness centra dnes lidé navštěvují ve velké míře. Důvodů, proč jsem se rozhodla napsat tento článek, je mnoho. Už jen když vidím hodně lidí ve fitness centru, jakou mají techniku cvičení a jak špatně dýchají, mohou si přivodit spoustu zdravotních problémů a nejenom ty. Posilovací trénink jako součást životního stylu může přinést mnoho výhod pro vaše tělo a zdraví, ať už zvýšení fyzické kondice, úbytku tělesné hmotnosti, zmírnění či odstranění některých problémů pohybového aparátu a tím zlepšení celkového zdraví člověka, musí se však dělat správně.

 

Proč tedy vlastně spolupracovat s osobním trenérem a zaplatit si jeho služby? Spousta lidí namítá, že osobního trenéra nepotřebují, vše umí a znají z knih a v dnešní době z internetového fóra, ale mít něco načteno a aplikovat to do praxe je úplně něco jiného. Předpokládá se, že osobní trenér má nejen znalosti teoretické, ale také praktické. Pomůže vám s technikou provedení cviků, správným načasováním cvičení, optimální regenerací, zdravou stravou, naučí vás správně při cvičení dýchat a samozřejmě vám pomůže se samotným složení celého tréninku. Před zahájením spolupráce by s vámi měl vyplnit dotazník, kde se o vás dozví více (stravovací návyky, zdravotní stav, cíl….) a následně od toho odvíjet další spolupráci. Dále provádí diagnostiku, při které odhalí vaše svalové dysbalance a držení těla. Následně pracuje na jejich odstranění. Taktéž sestaví cvičební plán a samotné cvičení pak již může začít.

Mnoho lidí namítá, že najmout si osobního trenéra není nejlevnější záležitostí, s čímž musím souhlasit. Je však nutné si uvědomit, že i tento trenér musel zaplatit za své vzdělání, získané zkušenosti a v tomto neustále se rozvíjejícím odvětví se musí i nadále vzdělávat, chodit na různá školení a sbírat nové informace, což i jeho stojí nemalé peníze. Myslím si však, že zaplatit za své zdraví a daleko lepší výsledky se rozhodně vyplatí.

Jakého trenéra si vybrat?

V poslední době se často stává, že si lidé vybírají osobního trenéra podle ceny či jen náhodně místo toho, aby se zaměřili na jeho zkušenosti a reference, či se poptali osob, které s ním mají zkušenosti. Tímto samozřejmě nechci říci, že čím dražší trenér je, tím jsou jeho kvality lepší. Je nutné si uvědomit, že trenér se stane vaším přítelem, vaším rádcem, bude vás motivovat, podrží vás v slabé chvilce. Proto je nutné, abyste mu naprosto důvěřovali, aby vám naprosto vyhovoval a abyste za své finance dostávali opravdu kvalitní služby.

Pokud vám osobní trenér z jakéhokoli důvodu nevyhovuje - změňte ho.