KUS-KUSOVÉ KARBANÁTKY A KUS-KUSOVÉ KULIČKY

23.10.2011 15:51

Říkáte si, co ten kus-kus neboli cous-cous vlastně je? Kus-kus je variantou těstovin, používá se jako příloha k masu či zelenině, ale je také možné připravit si tuto dobrůtku na sladko s ovocem jako svačinku. Jedná se o tvrdozrnnou pšenici, která je zpracovaná do malinkých kuliček. V obchodech se můžeme setkat jak s kus-kusem z bílé pšenice, která ale přišla o spousty vitamínů, proto Vám doporučuji raději nakupovat jeho celozrnnou variantu, která se vyrábí z celou zrn. Kus-kus připravíme zalitím vroucí vody v poměru 2:1(2 díly vody 1 díl kus-kusu).Necháme cca 10-15 minut stát a následně můžeme servírovat.Čímž je příprava minimální a lze ho připravit skoro všude.

Kus-kusové karbanátky

 

Ingredience:

300g vařeného kus-kusu

sůl,pepř

2 lžičky sojové omáčky

100g 20% eidamu

2 vejce(2 bílky,1 žloutek)

česnek dle chuti

strouhanka s celozrnného rohlíku

Postup:

Kus-kus uvaříme dle návodu na obalu.Necháme zchladnout a přidáme vejce,sůl,pepř, soj.omáčku a utřený česnek.Vše promícháme.Eidam nastrouháme na jemném struhadle a přidáme ke kus-kusu.Utvoříme směs ze které navlhčenýma rukama tvoříme placičky, které obalíme zlehka v celozrnné strouhance a  dáme na pečící papír na plech a pečeme s troubě dozlatova.

Podáváme se zeleninovým salátem a dresinkem s cottage sýrem.

 

Dresink:

1 cottage sýr bez příchutě

sladká chilli omáčka

oblíbené bylinky

 

Kus-kusové kuličky

 

Ingredience:

50g kus-kusu v suchém stavu

100g strouhaného 20% eidamu

2 vejce(2bílky,1 žloutek)

strouhanka s celozrnného rohlíku

oblíbené koření či bylinky

sůl

 

Postup:

Kus-kus uvaříme dle návodu na obalu.Přidáme koření,sůl,bylinky.Do vychladlého kuskusu přidáme najemno nastrouhaný sýr,vejce a zpracuje v těsto.Z těsta tvoříme kuličky, které obalíme ve strouhance a opětovně pečeme na pečícím papíře v troubě dozlatova.

 


Inspirováno z časopisu pošli recept.