CARPACCIO Z ČERVENÉ ŘEPY
Červená řepa je velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebním účinkům. Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům. Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Obsahuje spoustu železa, draslíku, vitamínu C, E a mnoho dalších významných látek.
Mezi hlavní léčivé účinky červené řepy patří podpora imunitního systému, regenerace organismu, podpora růstu tkání, dále má pozitivní vliv na těhotenství a kardiovaskulární systém; a používá se také jako prevence a při léčbě rakoviny. Červená řepa má však spoustu dalších účinků na lidské zdraví.
Účinky červené řepy nejsou zanedbatelné, protože jich má spoustu:
-
zdroj křemíku - díky velkému obsahu křemíku má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí. Díky tomu je pokožka mladší a také červená řepa má příznivý vliv na vlasy a nehty.
-
kyselina listová - mezi další látky, které červená řepa obsahuje patří kyselina listová. Ta patří mezi důležité látky v těhotenství pro správný vývoj plodu a snižuje možnost potratu. Dále kyselina listová pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je ji tak polovina.
-
vláknina - díky velkému množství vlákniny červená řepa upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů.
-
trávicí účinky - mezi její další účinky patří produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku.
-
protinádorové účinky - červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.
Důležitá je konzumace syrové řepy, vařená řepa už neobsahuje cenné látky. -
dále podporuje nervový systém a vyživuje nervy
-
má protisklerotické účinky
-
díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev
-
ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu
-
podporuje látkovou výměnu
-
pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě
-
má pozitivní vliv na zrakovou ostrost
-
je vodné při menstruačních a klimakterických potížích
-
vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla
-
má protimalárický účinek
-
obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitamíny
Opatrně by ji měli konzumovat diabetici a nemocní s močovými kameny kvůli většímu obsahu cukru.
Ingredience:
1 vetší červená řepa
oblíbené bylinky (rukola, bazalka, atd.)
marináda:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce červeného balzamikového octa
1 lžíce agáve sirupu
trocha citronové šťávy
trocha sladké chilli omáčky
sůl, pepř
domácí slaný sýr - BALKÁNSKÝ SÝR
listy bazalky
Postup:
Řepu nakrájíme na tenké plátky naložíme nejlépe přes noc do marinády. Následně naservírujeme na talíř, doprostřed nakrájíme slaný sýr a ozdobíme čerstvou bazalkou. Můžeme trošku pokapat marinádou.