CARPACCIO Z ČERVENÉ ŘEPY

10.08.2014 22:13

 

Červená řepa je velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebním účinkům. Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům. Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Obsahuje spoustu železa, draslíku, vitamínu C, E a mnoho dalších významných látek.

Mezi hlavní léčivé účinky červené řepy patří podpora imunitního systému, regenerace organismu, podpora růstu tkání, dále má pozitivní vliv na těhotenství a kardiovaskulární systém; a používá se také jako prevence a při léčbě rakoviny. Červená řepa má však spoustu dalších účinků na lidské zdraví.

 

Účinky červené řepy nejsou zanedbatelné, protože jich má spoustu:

  • zdroj křemíku - díky velkému obsahu křemíku má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí. Díky tomu je pokožka mladší a také červená řepa má příznivý vliv na vlasy a nehty.

  • kyselina listová - mezi další látky, které červená řepa obsahuje patří kyselina listová. Ta patří mezi důležité látky v těhotenství pro správný vývoj plodu a snižuje možnost potratu. Dále kyselina listová pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je ji tak polovina.

  • vláknina - díky velkému množství vlákniny červená řepa upravuje vyměšování a likviduje jedovaté látky ve střevech. Reguluje výskyt zácpy a průjmů. 

  • trávicí účinky - mezi její další účinky patří produkce trávicích šťáv a podpora činnosti jater a žlučníku.

  • protinádorové účinky - červená řepa díky obsahu antokyanů a její schopnosti likvidovat volné radikály je doporučována jako prevence proti rakovině. Je ovšem velice užitečná i při léčbě nádorů a po jejich rekonvalescenci. V tomto případě je nejdůležitější šťáva z červené řepy, která by se měla pít třikrát denně po 100 ml. Nebo používat červenou řepu v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny by se měla červená řepa jíst minimálně jednou týdně nebo jednou týdně pít šťávu z červené řepy.
    Důležitá je konzumace syrové řepy, vařená řepa už neobsahuje cenné látky.

  • dále podporuje nervový systém a vyživuje nervy

  • má protisklerotické účinky

  • díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev

  • ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu

  • podporuje látkovou výměnu

  • pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě

  • má pozitivní vliv na zrakovou ostrost

  • je vodné při menstruačních a klimakterických potížích

  • vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla

  • má protimalárický účinek

  • obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitamíny

Opatrně by ji měli konzumovat diabetici a nemocní s močovými kameny kvůli většímu obsahu cukru.

 

Ingredience:

 1 vetší červená řepa

oblíbené bylinky (rukola, bazalka, atd.)

marináda:

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce červeného balzamikového octa

1 lžíce agáve sirupu

trocha citronové šťávy

trocha sladké chilli omáčky

sůl, pepř

domácí slaný sýr - BALKÁNSKÝ SÝR

listy bazalky

 

Postup:

Řepu nakrájíme na tenké plátky naložíme nejlépe přes noc do marinády. Následně naservírujeme na talíř, doprostřed nakrájíme slaný sýr a ozdobíme čerstvou bazalkou. Můžeme trošku pokapat marinádou.