MEDVĚDÍ ČESNEK - JARNÍ ANTIOXIDANT

19.04.2015 17:42

Medvědí česnek (Allium ursinum), je vytrvalá rostlina, která roste na stinných a vlhkých místech v lese a v okolí potoků. Sbírá se před rozkvětem v období března a dubna. Listy jsou podobné konvalinkovým, nicméně při promnutí je silně cítit česnek.

V medvědím česneku jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus. Česnek medvědí se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně, bakterie a mykózy. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům. Medvědí česnek potlačuje kandidózu a působí proti nadýmání a křečím. Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami. Celkově zlepšuje průchodnost střev. Medvědí česnek také příznivě působí při cukrovce. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách. Medvědí česnek dobře čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží. Jeho čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek. Kdo má citlivý žaludek, měl by si nejdříve medvědí česnek spařit mlékem a pít po doušcích až po 2-3 hodinách.

 

Medvědí česnek se hojně využívá i v kuchyni – zvláště pak u mě :-) 

 Listy medvědího česneku mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické, než česnek setý. Usušením a vařením ztrácí svoji vůni i chuťové vlastnosti, ale zmrazení nevadí. Nejlépe se medvědí česnek hodí nakrájený na chléb, do salátů, sendvičů, na chlebíčky, můžeme ho přidat do polévek a omáček, posypat jím vařené brambory, přidat do amolet nebo jej připravit na způsob špenátu. Může se dát do pomazánek a tvarohů, do pesta a do bylinkového oleje.

Já osobně česnek zužitkuji na pesto, nakrájený ho zmrazím nebo jsem letos poprvé zkoušela pěchování do sklenice.

 

Medvědí pesto

Pesto vytvoříme tak, že vložíme do mixéru zvolené oříšky (já použila pražené nesolené buráky, v originálu jsou piniové oříšky, ale můžete použít také vlašské oříšky nebo kešu) rozmixujete a poté vložíte omyté česnekové listy. Zamixujete dohromady a pesto je hotové. Množství ořechů a česneku jsem volila podle chuti.

Medvědí polévka

V zeleninovém vývaru uvaříme do měkka dvě větší brambory. Když jsou měkké, přendám hrnec na prkýnko a vložím do vývaru listy česneku. Nechám chvilku pod pokličkou, až česnek ovadne a poté vše rozmixuji ponorným mixérem. Polévku dochutím podle svého.

 

Tip: Pěstovat ho můžete i na zahrádce :-)

 

Zdroj: https://www.spektrumzdravi.cz/medvedi-cesnek-pro-jarni-detoxikaci